Opsamlingen fra workshoppen på Kulturtræf 2022 den 22. september
Charmen ved denne workshop var at pointerne i høj grad lå hos den enkeltes oplevelse med det sanselige og ikke i noget, der foregik på en scene eller i fremlæggelser.
Vi forsøger dog alligevel at opsummere dagen og oplevelserne her: 🙂
På dette tema-spor kom sanserne i spil fra første færd.
De 25 deltagere kom ind i et mørkt rum, hvor de skulle finde deres stol i tusmørke.
Her lagde Liv Vester Larsen og My Lambertsen, som står bag projektet “Creative – without Nature?” ud med at bede deltagerne om at lukke øjnene og transformere sig selv.
Deltagerne skulle lægge tankerne til tørre og træde ind i børnerummet, men også finde voksensrummet med rum for refleksion.
Deltagerne skulle derefter fysisk bevæge sig ind i et andet rum for at få et klistermærke, hvor det fremgår, at man nu er ambassadør for naturen – i sig selv et lille greb i værktøjskassen for at skabe samhørighed til projektet og mellem deltagerne og hjælpe på synliggørelsen, når man er kommer hjem fra en oplevelse.
Deltagerne var på fem workshops i løbet af dagen:
- De skulle finde ting i naturen og lave små livevideoer med effekter på og bruge tingene også på noget så oldschool som en lysbillede-fremviser og overheadprojekter. Liv og My kalder det “skyggeteater”.
- I bedste DJ-style skulle deltagene mixe lyde fra naturen med små ord og farver, der dukkede op i deres tanker, mens de lyttede til lydende. Ord som” sølv”, “regn”, “tordenvejr” blev mixet ind i musikken.
- Der var også tre refleksionsworkshop. Først med det vigtige spørgsmål: “Hvordan kan vi styrke samarbejdet mellem kultur- og naturaktører?” Der var flere svar på det spørgsmål. Blandt andet, at man skal gøre det nemt. En deltager havde lavet en liste med alle kulturperler i områder, så kulturinstitutionerne bare kunne “ta´ for sig”. Et andet svar på spørgsmålet var, at det er godt at lære hinanden at kende på kryds og tværs indenfor kultur- og natur-feltet.
- På en workshop var der helt og aldeles ro til at refleksion i græsset. Deltagerne skulle lytte, fornemme, mærke og sanse naturen. Derefter drøftede de blandt andet, hvor meget ramme/styring man skal sætte på sådan en refleksion, og hvor meget eller måske faktisk hvor lidt viden, man skal hælde på deltagerne – at man måske i højere grad skal skabe en god ramme for samvær for familier end at have en stor forventning om at hælde viden på i højkoncentrerede mængder.
- I sidste refleksionworkshop skulle deltagerne tænke tilbage til en stor naturoplevelse, som de havde haft som barn og derefter en, de havde haft som voksen. Refleksionen gik blandt andet på, at man som voksen måske nemmere kan blive i tvivl om, hvad der egentlig kvalificerer sig som en stor naturoplevelse.
Som om det ikke var oplevelser nok i oplevelses-temaet, så var der også et oplæg fra Merete Essenbæk fra Museum Sønderjylland om projekt “Vadehavet i en kurv”, som er en sanketur, og om museets læringsforløb om diger og sluser.
De har gjort sig nogle erfaringer, som gør, at de blandet andet har fokus på mere forventningsafstemning med lærere og på at sikre det sanselige og virkelighedsnære. F.eks. får børnene de museumsgenstande, der tales om, i hånden.
Tema-sporet blev afsluttet med en lynhurtig gruppe-refleksion – hvad har vi lært i dag?
- At man skal sætte rammen.
- At man skal huske variation.
- At man skal sætte gang i alle syv sanser.
- At man skal skabe noget unik og sjovt.

“Creative – Without Nature?” sørgede for en stemningsfyldt dag med temasporet Oplevelser for børn og familier. Deltagerne fik rørt deres kreative muskler og sanser i workshop-delen.